Αρχιτεκτονικό γραφείο Ηράκλειο Κρήτης - Architects Heraklion Crete | Αρχιτέκτονες Σκουτέλης - Ζανόν - Architects Skoutelis - Zanon

Πλατεία Ελευθερίας / κεντρική πλατεία Ηρακλείου

Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός (Α΄Βραβείο) - Διαμόρφωση της Πλατείας Ελυθερίας στο Ηράκλειο - Σεπτέμβριος 1993

Μελετητές: Νίκος Σκουτέλης & Φλάβιο Ζανόν, αρχιτέκτονες μηχανικοί με συνεργάτη τον Smiljan Radic αρχιτέκτονα μηχανικό.
Σύμβουλος κατά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού ο γλύπτης Γ. Ζογγολόπουλος

Τόπος: Ηράκλειο Κρήτης - Κεντρική πλατεία

Μελέτη διαμόρφωσης Πλατείας Ελευθερίας Ηρακλείου

Ο χώρος της πλατείας Ελευθερίας αποτελεί την απόληξη του άξονα λεωφόρου Δικαιοσύνης - οδού Καλοκαιρινού που περνάει το ιστορικό κέντρο της πόλης από δυτικά στα ανατολικά σε εκείνο το σύστημα ακτινωτών οδών που χαρακτηρίζουν τον πολεοδομικό ιστό του κέντρου. Αρχικά διαμορφώθηκε με τα έργα τειχισμού της πόλης κατά τον 16ο αιώνα ως «Πεδίον του Άρεως» για τον στρατό των Βενετών.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ελεύθερο χώρο της πόλης, στο τοπίο του οποίου εξελίχτηκαν τα σπουδαιότερα δρώμενα του συλλογικού της Κρητικής κοινωνίας μετά την απελευθέρωση, το 1900. Η λειτουργία της Νομαρχίας, των Δικαστηρίων και της Αστυνομίας στα κτίρια των παλιών στρατώνων, η τοποθέτηση του ανδριάντα του Άγνωστου Στρατιώτη και του Ελ. Βενιζέλου κατέστησαν τον χώρο σημείο αναφοράς  σε όλες τις δημόσιες τελετές, τις πορείες και τα συλλαλητήρια και εδραίωσαν τις λειτουργίες αντιπροσώπευσης του κράτους, μειώνοντας την σημασία που είχε μέχρι τον 19ο αιώνα η πλατεία Λιονταριών. Ακόμα πριν, η κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου με την αυξανόμενη συρροή ξένων επισκεπτών απέδωσαν στον χώρο ξεχωριστή σημασία, ως σημείο αναφοράς / εισόδου στην πόλη του Ηρακλείου.

 

διαβάστε περισσότερα για τη μελέτη

  • 1981 - 1989
  • 1989 - 1993
  • 1993 - 1998
  • 1998 - 2004
  • 2004 - 2010
  • 2010 - τρέχοντα