Αρχιτεκτονικό γραφείο Ηράκλειο Κρήτης - Architects Heraklion Crete | Αρχιτέκτονες Σκουτέλης - Ζανόν - Architects Skoutelis - Zanon

Κατοικία Γερωνυμάκη - Χριστουλάκη / Οδός Ισμήνης - Ηράκλειο

Ιδιοκτήτες: Γιάννης Γερωνυμάκης και Γιούλη Χριστουλάκη

Μελέτη: Νίκος Σκουτέλης & Φλάβιο Ζανόν Αρχιτέκτονες μηχανικοί

Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Μαρία Καμπανού και Κώστας Βλάχος.

Μελέτη : Οκτώβριος‐ Δεκέμβριος 2009

Υλοποίηση: Ιανουάριος 2010 ‐ Σεπτέμβριος 2012

Στην τετραώροφη οικοδομή της οδού Ισμήνης, δεν είχε αποπερατωθεί ο τελευταίος όροφος, ενώ δύο οικογένειες είχαν ήδη κατοικήσει τον πρώτο και τον δεύτερο. Η πρόταση των ιδιοκτητών ήταν να ολοκληρωθέι ο όροφος και να μαζί με το δώμα να αποτελέσει ενιαία κατοιτία σε τρία επίπεδα με τον δέυτερο όροφο όπου ήδη κατοικούσαν. Η ιδέα. Το μέγεθος της κατασκευής σε σχέση με τις γειτνιάζουσες, έδινε την δυνατότητα μιας διαφοροποίησης του μοντέλου οργάνωσης των όψεων ανά όροφο. Αντιτάσσεται μια άλλη λογική, ενός ενιαία πλαισίου / κάθετου σκιαδίου, το οποίο θα μπορούσε να αποδίδει ενότητα στο σύνολο και παράλληλα να οδηγεί την ματιά τόσο ως προς την οριζόντιο όσο και ως προς την κάθετο, μέχρι το δώμα, όπου τελικά καμπυλώνει και μεταβάλλεται σε διάτρητη στέγαση. 

Εσωτερικά διαμορώθηκε οπή σκάλας ώστε να επικοινωνούν οι κυρίως ορόφοι, έχοντας πλέον το καθιστικό σε δύο επίπεδα. Το νέο καθιστικό παραλαμβάνει φως από την Β.Α. τζαμαρία και από φωταγωγό που ξετρυπάει στον κήπο της ταράτσας.
Τα υλικά. Στην κρεμασμένη όψη εμπλέκονται συνεχώς, ο μεταλλικός σκελετός από διπλά Ταυ και γωνίες, τα τζαμένια πετάσματα των μπαλκονιών και τα συρρόμενα ξύλινα πλαίσια. Επί της σταθερής όψης της οικοδομής, ένα μέρος έχει επένδυση πέτρας τραβερτίνο και άλλο μέρος, παραμένει με το αρχικό επίχρισμα. Στο εσωτερικό εμπλέκεται πάλι το ξύλο και το μέταλλο, τα μαρμάρινα δάπεδα και επιφάνειες από τζάμι, ενώ στο δώμα, η πέτρα της όψης γίνεται δάπεδο.
  • 1981 - 1989
  • 1989 - 1993
  • 1993 - 1998
  • 1998 - 2004
  • 2004 - 2010
  • 2010 - τρέχοντα