Αρχιτεκτονικό γραφείο Ηράκλειο Κρήτης - Architects Heraklion Crete | Αρχιτέκτονες Σκουτέλης - Ζανόν - Architects Skoutelis - Zanon

Συγκρότημα κατοικιών Winter House / Μακρυγιαλός Σητείας

Μελετητές: Νίκος Σκουτέλης & Φλάβιο Ζανόν, αρχιτέκτονες μηχανικοί
Μελέτη του έργου: Φθινόπωρο 1994 - Καλοκαίρι 1995
Κατασκευή: Άνοιξη 1996 - Άνοιξη 1997

Eπρόκειτο για μία αποθήκη ψαράδων στην παραλία του Μακρύγιαλου, με μεγάλη πόρτα για την τοποθέτηση της βάρκας και δύο παράθυρα με πέτρινα πελέκια. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε. στην προσπάθειά της για προσφορά εξαιρετικών χώρων διαμονής στην Κρήτη, την αγόρασε μαζί με τα παρακέιμενα κτίσματα στο λιμανάκι του Μακρύγιαλου.

Στη μελέτη του χώρου κρατήθηκε ο εξωτερικός τοίχος που συνεχίστηκε καθ’ ύψος, ώστε να δημιουργηθεί στον όροφο το Winter house.

Βασική αρχή της επέμβασης υπήρξε η διατήρηση όλων εκείνων των στοιχείων που ήταν αυθεντικά της αρχικής κατασκευής και ανταποκρίνονται στον χαρακτήρα των παραδοσιακών οικισμών της περιοχής. Ως δεύτερη αρχή ακολουθήθηκαν τα ερεθίσματα που παρακινούν οι ίδιες οι κατασκευές από τη φύση τους για ολοκλήρωσή τους με νέες μορφές, επιλέγοντάς τις έτσι ώστε να τους ταιριάζουν περισσότερο από κάποιες άλλες.

Με βάση την πρώτη αρχή διατηρήθηκαν όλα τα εξωτερικά ανοίγματα, ο σχεδιασμός των κουφωμάτων, τα ύψη, οι χρωματισμοί και η υφή κάθε υλικού. Με οδηγό τη δεύτερη αρχή σχεδιάστηκαν τα νέα πατώματα με τον συνδυασμό ξύλου, πέτρας και κεραμικών, τα νέα τζάκια και οι εσωτερικές σκάλες. Όταν δεν υπάρχει λόγος να γίνεται αναφορά στο «παραδοσιακό» τα σχέδια αναφέρονται σε νεότερα μοντέλα, γιατί αυτά έχουν δικαίωμα να υπάρχουν πλάι στα παλιά. Κανένα στοιχείο δεν έχει ρόλο πρωταγωνιστικό. Η επιλογή των νέων μορφών δεν ήταν υπόθεση εύκολη. Έγινε σιωπηλά, με υλικά και αποχρώσεις όμοιες εκείνων του τριγύρω χώρου.

Οι νεωτερισμοί σε υλικά και μορφές φαίνονται καθαρότερα στη χρήση του ξύλου και της πέτρας αλλά και στον τρόπο συνδυασμού τους σε δάπεδα και καφασωτά. Οι εσωτερικοί σκοτεινοί χώροι, λουτρό και σκάλα, φωτίζονται με κυκλικό και ελλειψοειδή αντίστοιχα φωταγωγό.

  • 1981 - 1989
  • 1989 - 1993
  • 1993 - 1998
  • 1998 - 2004
  • 2004 - 2010
  • 2010 - τρέχοντα